Har du også haft tanken: “Det kunne være skønt med en lille have et sted, hvor man kunne trække vejret og slippe lidt væk fra byen?” Så er du ikke alene. En kolonihave i København er blevet en populær måde at få lidt natur og ro ind i hverdagen – uden at flytte langt væk.
Hvad er en kolonihave egentlig?
Kort fortalt er det en lille havelod i en haveforening – og ja, mange af dem har små, hyggelige huse på grunden. Nogle bruger dem bare som weekend-getaways, mens andre nærmest flytter derud hele sommeren. I København er det typisk sommerhuse – altså ikke til helårsbeboelse – men du får stadig følelsen af “dit eget sted”, bare med byens liv tæt på.
Hvorfor vælge en kolonihave i København?
Der er mange gode grunde til, at flere og flere søger efter kolonihave København:
- Du får natur og ro midt i byen – perfekt til dig, der elsker grønne fingre (eller gerne vil prøve det).
- Det er et sted, hvor man kan slappe af, grille med vennerne og måske endda dyrke sine egne grøntsager.
- Du bliver en del af et fællesskab. Mange haveforeninger har en ret hyggelig stemning – man snakker med sine naboer, hilser på hinanden, hjælper til og kommer hinanden ved, på den gode måde. Det er der mange som ikke har der hvor de bor, og på den måde får man et pift af landsby ved at få en kolonihave.
Hvor ligger de bedste kolonihaver i København?
København har faktisk overraskende mange kolonihaver – og nogle områder er især populære:
- Amager: Her er masser af kolonihaveforeninger, og det er tæt på både byen og stranden. Win-win.
- Valby og Sydhavnen: Charmerende områder med gamle kolonihaver og en rolig atmosfære.
- Bispebjerg og Nørrebro: Tæt på det hele, men stadig mulighed for at have et grønt fristed.
- Endelig er der de store haveforeninger i Herlev og Ballerup, hvis du ikke har noget i mod lidt transporttid. Her er mange kolonihaver til salg hvert år.
Brug vores oversigt over kolonihaver i de forskellige byer, når du leder efter en kolonihave i dit område. Du kan også se alle kolonihaveforeninger placeret på et danmarkskort, – måske var der nogle du ikke kendte til ret tæt på?
Sådan får du fat i en kolonihave i København
Det korte svar? Tålmodighed. Der er lange ventelister i mange foreninger, især i de mest eftertragtede områder.
Men det er langt fra alle foreninger der har ventelister. I mange kolonihaveforeninger i København og omegn, sælges kolonihaverne på det frie marked, og sælger vælger selv sin køber. Her på findkolonihave.dk kan du se alle de kolonihaver som er frit til salg lige nu.
Så udover at melde dig ind her og bruge siden, er her vores bedste tips:
- Skriv dig op i flere foreninger – jo før, jo bedre.
- Vær fysisk til stede i området. Gå tur i kolonihaveforeningen og snak med dem du møder. Dem som bor der allerede ved helt sikkert hvem der snart sætter sin have til salg.
- Sæt en seddel op hvor der står at du søger kolonihave i foreningen. Skriv lidt om dig selv og sæt dit telefonnummer på, så det er let at kontakte dig.
- Når muligheden kommer, så vær klar. Hav styr på finansieringen, så du er klar til at handle – der går ofte ikke mange timer, før en god kolonihave bliver snuppet.
Hvad koster det?
Priserne på kolonihaver i København varierer meget. Nogle steder kan du finde noget til omkring 100.000 kr., mens de mest populære og velholdte haver kan koste flere millioner. Det er som regel ikke jorden, du køber (den lejer man gennem foreningen), men huset og det, der følger med.
Er der regler?
Ja, og dem skal man kende – ellers kan det blive en træls overraskelse:
- De fleste kolonihaver i København må kun bruges om sommeren – ikke til helårsbeboelse. Der findes kolonihaver som er godkendt til helårsbeboelse, og det afspejles i priserne.
- Der er regler for husets størrelse, byggestil og havepleje.
- Du skal som regel være aktiv i foreningen, f.eks. deltage i arbejdsdage og generalforsamlinger.
Er det noget for dig?
Hvis du elsker idéen om at kunne tage cyklen ud til din egen lille have, grille med vennerne, få jord under neglene og nyde fuglefløjt og vindens hvislen i træerne – så er en kolonihave i København helt sikkert noget for dig. Det kræver lidt planlægning og tålmodighed, men det er det hele værd.
En kolonihave i København er ikke bare en have – det er et frirum, et pusterum og en lille flugt fra byens larm, uden at du behøver at flytte på landet. Uanset om du er til højbede, hængekøjer eller hækkesaks, så er der en have et sted, der venter på dig.